Menu

Kūčios. Kaip paprasčiau išsikepti kūčiukus?

2017-12-01 - Kūčios, Pasidaryk pati!, Receptai
Kūčios. Kaip paprasčiau išsikepti kūčiukus?

Pernai, besiruošdama kūčioms supratau, kad labai trūksta informacijos kaip iš tiesų reikėtų pasiruošti kūčių stalą ir ką vis tik reikėtų nuimti nuo kūčių stalo. Vis tik nusprendžiau, kad verta užrašyti kas mano giminėje išlikę (ir dar visus savo prigalvotus patobulinimus). Nesvarbu, kad nebeliko nei senųjų močiučių nei senelių, kurie anksčiau krepšiais nešdavo šieną po kūčių staltiese (kai kurie net po stalu dar įsigudrindavo visą pilną pintinę pakišti), o jau po to jį tik po saujelę išdalindavo pilnam tvartui gyvulių. Nesvarbu, kad jau ir tų tvartų mūsų kiemuose mažai kur pamatysi.

Pas mus namuose vis dar išlikusi tradicija kūčiukus savus kepti. Kol kas nebuvo nei vienų kūčių, kad pirktiniais vaišintumės. O ir ne visų jų sudėtis netinkama kūčių stalui. Kaip žinia, kūčioms nepridera nei vienas gyvulinės kilmės produktas. O vat pirktiniuose dažnai ir pieno ir kiaušinių įmaišyta būna.

Mano mama, kaip ir močiutė, kaip ir močiutės mama kepti kūčiukams naudojo laaaabai sudėtingą būdą su 4 tešlos kildinimais. Aš, tuo tarpu, iš begalinio savo tingėjimo (aka laiko neturėjimo) šiek tiek receptą supaprastinau ir pritaikiau savo tingumui (bet vis dar laikausi visų kūčių reikalavimų!). Užrašysiu abu receptus, gal kuri šeimininkė išdrįs pasikankinti ir pasinaudoti pirmuoju – tuo senuoju receptu. O man maniškis kol kas prie širdies labiau.

Močiutės receptas:

  • Apie 60 g gyvų mielių aktyvuojame t.y. išmaišome su pora šaukštų cukraus. Paliekame pakilti kur nors labai šiltai.
  • Į pakilusias mieles įpilame apie 400 ml šilto vandens ir šiek tiek miltų. Kol gaunasi tešla panaši į blynų. Apsijojame miltais ir paliekame kilti (šiltai!).
  • Kai jau tešla pakyla antrą kartą įpilame 6 valgomuosius šaukštus aliejaus, saują aguonų ir miltų kol tešla pasidaro minkoma. Paliekame pakilti šiltoje vietoje.
  • Iš trečią kartą pakilusios tešlos suformuojame kūčiukus, dedame juos į kepimo skardą ir (vėl!!!) kildiname.
  • Iškilusius kūčiukus kišame į 180 laipsnių orkaitę ir kepame apie 10 min.
  • Ištraukiame ir vejame visus nuo kūčiukų, nes reikia, kad jie išliktų iki kūčių. O darbo pagaminti pagal šį receptą yra kankinančiai daug!

Patobulintas mano receptas:

  • Į didelį stiklinį arba plastikinį dubenį pilame 6 valgomuosius šaukštus aliejaus, 400 ml šilto virinto vandens, saują aguonų, sutrupiname 60 g gyvų mielių (arba 24 g sausų), 800 – 900 g miltų ir viską išminkome. Uždengiame dubenį plėvele ir palikę mažas skylutes plėvelėje tešlai „pakvėpuoti“ kišame į šaldytuvą ir leidžiame tešlai pakilti. Kadangi artėja kūčios ir dažniausiai nėra vietos šaldytuve, tai galima kildinti ir balkone ar kieme (tik svarbu, kad lauke būtų pliusinė temperatūra).
  • Už valandos išsitraukiame tešlą iš šaldytuvo (ar bet kur kur Jūs buvote išnešę) ir formuojame kūčiukus. Paliekame pakilti.
  • Pakilusius kūčiukus pašauname į iki 180° įkaitintą orkaitę ir kepame apie 10 min.
  • Ragaujame ir su kitais dalinamės, nes juk taip paprasta kūčiukus išsikepti!